Letní zmrzlina: jak si správně vybrat i vyrobit sami doma

domaci-zmrzlina-recepty-me-babicky

Tak vás tady vítám! Konečně jsem se dostala k založení webu k mým FB stránkám Recepty mé babičky, které máte každý den více a více rádi. A protože je léto, začnu zmrzlinovým příspěvkem.

 

Kontrolujte si, z čeho se skládá vaše oblíbená zmrzlina

 

Nejlepší kupované zmrzliny obsahují smetanu.

Naopak se ochudíte sami, pokud budete kupovat takové, které obsahují jen ztužený tuk či odstředěné mléko (obojí jako nekvalitní náhražky za pravou smetanu).

 

Základ pro domácí zmrzlinu

 

Výhody:

I když jsem zkoušela více různých směsí, tak ta ze Salka má výhodu především v konzistenci, která po zmražení (i v klasickém mrazáku) nebude obsahovat krystalky vody. Samotná smetana, mléko, ovocné pyré bohužel zmrznou tak, že zmrzlina bude postrádat vláčnost. Základ ze Salka je naopak jemnější. Příchuť si přidejte podle chuti.

 

Potřebujete:

1x Salko (nebo 3 vaječné žloutky)

1x kelímek smetany ke šlehání

1x vanilkový lusk (nebo balíček vanilkového cukru)

Cukr dle chuti

Můžete přidat i trochu másla

 

Postup:

  1. Vaječné žloutky (nebo Salko) rozšleháte v míse společně se smetanou.
  2. Nastrouháte vanilkový lusk.
  3. Dosladíte.

Hotovo.

Nechte zmrazit min. půlden.

Do směsi můžete přidat samozřejmě jakékoliv ovoce nebo příchuť. Kousky čokolády, drcené lentilky, karamel (který si připravíte v hrnci za mírného varu rozpuštěním cukru v kousku másla) atd.

 

Tip 1:

Pokud máte rádi tyto typy zmrzlin, zkuste si někdy zmrazit smetanový jogurt.

 

Tip 2:

Zmrzlina pouze z ovoce, bez přidání jiných ingrediencí nebo cukru

Pokud vlastníte odšťavňovač s funkcí tzv. homogenizace (ano, například ten od firmy SANA:), tak si můžete kdykoliv vyrobit sorbety prakticky z jakéhokoliv ovoce. A je to mnohem jednodušší, než jak to zní.

Osobně miluji například ten z banánů, protože si jej můžu připravit kdykoliv, v jakémkoliv množství.

Stačí nakrájet banán na kolečka a tato kolečka nechat zmrazit.

Za pár hodin vyjmete z mrazáku banánová kolečka, necháte je trochu roztát a vkládáte postupně do odšťavňovače.

Odšťavňovač z nich dokáže vytvořit mraženou „hmotu“, kterou stačí jen nazdobit dle chuti.

 

zmrzle-banany-recepty-babicky

Zásoba zmražených banánů. Ovoce si můžete nakrájet a připravit předem, uložit do mrazáku a pak je brát postupně.

sana-bananova-zmrzlina-smes-recepty-babicky

Vzniklá směs. Banány mají IHNED zmrzlinovou konzistenci, aniž byste vkládali jakoukoliv další ingredienci nebo cukr.

 

Pokud to myslíte se zdravou výživou vážně a dlouhodobě, doporučuji si podobné zařízení pořídit, rychle si zvyknete na jeho možnosti a budete ho používat prakticky denně. Nahradíte si tak spousty produktů, které byste jinak museli kupovat, a budete mít sami kontrolu nad jejich složením.

Odšťavňovač se tak může stát vaším nenahraditelným pomocníkem.