eva_cernikova_portrait_recepty_me_babicky

Rádi byste zlepšili kvalitu vašeho života? Vše začíná u zdraví a krásy navenek i uvnitř.

Dobrý den,

vítám vás na těchto stránkách, které jsem založila v reakci na pozitivní odezvu na skupinu Recepty mé babičky na Facebooku, kterou jsem zakládala v roce 2016, bez nejmenších očekávání.

Brzy si však našla své fanoušky.

Hledala jsem způsoby, jak si udržet zdraví a „jakž takž“ režim i v podmínkách běžného dne, stresu a chaosu, kterému čelí většina z nás. Dokud si tedy neřekneme, že to chceme jinak.

Mnoho z nás probere až přicházející nemoc a zdravotní problémy.

Začala jsem stavět na základech, které jsem už znala. O kterých už mohu říci, že vím, že fungují, resp. stavím na tom, co se osvědčilo generačně v mé rodině.

Chtěla jsem si nakombinovat životní styl, který není postaven na konkrétním směru. Pouze uplatňuje pár všeobecných principů.

Nejde totiž o to, co můžeme nebo nesmíme jíst. Samozřejmě, čím svěžejší, pestřejší a výbornější jídlo, tím lepší. Ale jde i o to, aby nám nový životní styl vydržel dlouhodobě. Aby prospíval a podporoval.

Vybírat potraviny je především rituál minut zastavení se, vychutnání si okamžiku. Chutě života.

 

Jídlo je pro většinu z nás dostupný zázrak života, který můžeme objevovat a těšit se z něj mnohokrát za den, mnohokrát se rozplývat nad chutí jídla, které právě zakoušíme.

Radost, která je tu jen pro nás, kterou si můžeme kdykoliv dopřát.

Pomocí jídla si procvičuji smysly, které si běžně nestíhám uvědomovat, natož je používat.

Naprosto jsem propadla jídlu. Miluji se na něj dívat a miluji ho jíst.

Jídlo spojuje.

Vítám vás tedy na těchto stránkách, na kterých chci předat především know-how své rodiny, která se o jídlo zajímá přirozeně. Resp. to, že přemýšlet nad jídlem není automatické všude, jsem zjistila až mnohem později, do té doby jsem si myslela, že zvyky vedené u nás doma jsou běžné i jinde. Neměla jsem do té doby vůbec žádné ambice někoho poučovat.

Postupně jsem ale získala názor, že to, jak k jídlu přistupují právě u nás, se dá považovat už za specifické know-how, které spousta lidí nezná nebo nedodržuje. Nebo nemá ve svém okolí vzor, který by to dodržoval. U nás se generačně dožíváme vysokého věku (pokud něco takového mohu nyní říci:). Čímž nechci vypadat nepokorně, jenom jsem přesvědčená, že jsem sama dostala dobrý základ právě díky přístupu mých rodičů a díky přístupu jejich rodičů k nim atd.

 

Základ pro celoživotní imunitu získáváme už od dětství

 

Díky tomu, že jsem dodržovala v jídle určitá pravidla, hlavně, když jsem byla malá, tak jsem nesmírně vděčná za to, že nyní netrpím úrazy ani nemocemi, že jsem často jediná zdravá i v době viróz jiných lidí, že pokud se jen trochu šetřím, výrazně se to promítá na mém celkovém zdraví, a to samé i naopak.

Že nejsem odkázaná na žádné léky. Že poslední Ibalgin jsem měla naposled před patnácti lety, ještě jako dítě. Že podobné prostředky prostě v mém životě nejsou.

A přestože žiji kolikrát tak, že se o sebe vůbec nestarám, a dlouho jsem se nestarala i o své zdraví, dokonce bych řekla, že na něj přímo kašlu, tak se mi tělo odměnilo každodenní 100% službou.

Z toho mi vyplynulo, že mohu být nesmírně vděčná svým rodičům, když do mně každý den cpali zeleninu a zakazovali jíst bílé pečivo:) Můj otec se už po revoluci začal hodně zajímat o různé druhy přístupu k jídlu (vegetariánství, veganství, makrobiotika atd.). Takže jsem to měla vše z první ruky.

No a samozřejmě největší vzor je v jídle má babička, protože ta se naučila vařit stejně skvěle jako zdravě, téměř vše si pěstuje nebo vyrábí doma. A je v tom prostě úžasná.

Takže nejde o žádnou konkrétní teorii nebo směr, jako spíše o přirozenou kuchyni, využívání toho, co je k dispozici.

 

Moderní úprava klasické kuchyně, kterou známe od babiček

 

Spojila jsem poznatky, co jsem okoukala ve své rodině, abych si vytvořila vlastní styl, který sedne těm z vás, kteří si chcete zachovat vaše vysoké pracovní nasazení a nechcete se starat o každodenní vaření. Nebo tyto záležitosti odsouváte a spoléháte se na odolnost svého mládí:)

Chcete se stravovat kvalitně a jste rozhodnuti udělat pro sebe „něco“ každý den, protože víte, že nikdo jiný, než vy sami, se o vaše zdraví stejně lépe nepostará, ale nechcete jídlu věnovat svůj čas, protože jeho příprava není vaše hobby.

Stejně tak víte, že váš styl je hektický / pohodlný / vytížený či trpící všemi nešvary i pokušením, které moderní každodennost nabízí.

To všechno je naprosto v pořádku. Měla jsem to dlouho podobně a tak chápu, že se možná nechcete zříkat svého stylu, který vám vyhovuje. A také vím, že možná jíte občasně zdravě nárazově, ale nemáte v tom řád a systém.

V záložce Obchod  pro vás mám cenné materiály, díky kterým lépe rozklíčujete vaše potřeby a nastavíte si jídelníček i životní styl na míru, aby se dostalo péče také vašemu tělu.

Chci, abyste zde našli tipy a principy, které jsou rychlé, jednoduché, univerzální a ekonomické, kterými se můžete řídit, ať jste kdekoliv, kde za trochu námahy získáte zdravou energii pro tělo.

Chci, abyste měli ze sebe radost.

A přeji si, abyste měli radost z vědomí, že se o sebe dobře staráte. Třeba i ve víru vašeho života či práce.

 

Eva Černíková

Autorka knihy Průvodce: Moderní tipy tradiční kuchyně. 

Instruktorka jógy. 

Partnerka LR Health & Beauty.

(Také díky firmě a jejímu zázemí mám skvělé know-how v oblasti zdravotní prevence, přírodních řešení pro zdraví a krásu i možnost konzultací s lékaři. Pokud chcete pro sebe a své zdraví tyto možnosti také, stačí váš krok – ozvat se mi: info@evacernikova.com nebo FB Messenger.)

Člověk, který chce umět, dělat a vidět v životech lidí skutečné změny, které nejsou jen slovy.

 

Jak můžeme zůstat ve spojení?

 

  1. Pokud vás zajímá dané téma a chcete být v kontaktu spolehlivě, prosím, přihlaste se do newsletteru.

Mohu vám tak posílat nabídky, tipy a novinky přímo do emailu. Tyto tipy pro vás budou přínosné jak ve zlepšení zdraví, jídel, receptů, tak finančně. Vynasnažím se, aby zlepšovaly kontinuálně kvalitu vašeho života.

2. Přidejte se na FB stránku Receptů mé babičky, tedy na místo, kde tento projekt virtuálně začal.

3. Pokud vás zajímá konkrétní konzultace vaření nebo postupu, je na to založena speciální skupina Vědomě ke zdraví Q&A., kde se můžete také přidat.

 

Děkuji vám za důvěru a těším se na vás, vaše postřehy, doporučení nebo další požadavky a objednávky.